Zonder geld

Steeds meer mensen, tenminste, in mijn omgeving, krijgen in de gaten dat nog veel idealer kan dan kleureneconomie. Helemaal zonder geld. Scheelt je weer een hoop gedoe. Het bewustzijn en het daaraan verbonden gedrag, dat telt. Of en hoe je de zaken vastlegt is van minder belang, als je de zaak tenminste onder controle hebt.

Daar zit hem de crux. De zaak is op dit moment (2006) volledig in onbalans. Steeds meer materiaal wordt vernietigd of verbrand, onrecyclebaar. Watervoorraden staan wereldwijd onder druk. Een oliecrisis dreigt in de verte. Meer mensen moeten gebruik maken van de voedselbank. Ofwel, in zwart-wit gezegd: met de mens en de planeet gaat het steeds minder.

We moeten dus zorgen dat we alles wel netjes recyclen. Energiegebruik beperken. Leren samenwerken. Een beetje meer delen. Lachen met elkaar in plaats van bang zijn voor elkaar.

Als we dit allemaal geleerd hebben en we draaien in evenwicht, en dat kan best een paar eeuwen duren, dan is het tijd om de RGB-muntjes in een museum te zetten. Naast de gulden en de euro.