Winst

Waar heeft u winst voor nodig? Is een gewoon, normaal, stabiel inkomen onvoldoende?

Als ik de beurskoersen lees, is winst ook onvoldoende. Het gaat om winstgroei. Elk jaar moet de winst 10% omhoog. Anders kan je beter ergens anders gaan beleggen.

Winst is een oogmerk van mensen die alleen geven om het resultaat, het resultaat ophalen en je verder met de gebakken peren laten zitten. Winst zie ik als een extraatje, een bonus, een stuk onbalans. Binnenkort zal deze winst worden gecompenseerd door een verlies. Ben ik op lange termijn wel in balans ?

Het streven naar winst op korte termijn wordt vooral veroorzaakt door het bestaan van rente. Dat is vrij ingewikkeld, maar de meeste bedrijven kan het niet schelen als een investering op lange termijn niks oplevert. Ook overheden rekenen niet op lange termijn. Dan hadden ze de milieu-vervuiling allang aangepakt.

Het gaat erom dat dingen nu geld opleveren. Als iets in 2099 een miljoen opbrengt, is dat niet interessant. Vanwege de rente is de contante waarde – het geld dat ik nu op de bank moet zetten om straks dat geld te hebben- vrijwel nihil. Je hoeft maar € 4430 euro op de bank te zetten (2006, 6% rente) om in 2099 een miljoen te hebben. Daar is dus niemand in geïnteresseerd.

Essentieel is dat het bij winst om geld gaat. Logisch? Nee, want ik zelf hecht meer waarde aan lekker wonen, goed eten en een gezellig bestaan. Winst kan je niet eten.