Reacties

In de 2006 editie heb ik een en ander voorspeld over de reacties die er zouden komen. Conclusie: geen reacties. Hoe meer established het establishment, hoe stiller de negeer-signalen. Alleen in het grassroots-activisme, zoals de permacultuurbeweging en de Nederlandse tak van de Transitiontowns zijn wij meerdere keren uitgenodigd.

Dat wil niet zeggen dat de hele exerctie voor niets is of was. Het gaat gewoon langzaam.

Met dit verhaal in 2006 waren we volkomen onbegrepen. In 2008/2009 gingen Lehman Brothers en de DSB Bank van Dirk Scheringa failliet. Ineens had iedereen in de gaten dat de banken een grote scam aan het uitvoeren waren. Hoe dat dan werkte met die geldschepping legden we dan graag nog even uit.

Inmiddels zijn de ideeën achter de kleureneconomie ongemerkt aan de rand van de mainstream gekomen. Een typisch voorbeeld had je in mei 2019: Minister van Landbouw n achter de kleureneconomie ongemerkt aan de rand van de mainstream gekomen. Een typisch voorbeeld had je in mei 2019: Minister van Landbouw Carola Schouten presenteerde het plan Kringlooplandbouw in de Tweede Kamer. En de activisten van Ons Geld waren in de achterkamertjes van de Tweede Kamer om uit te leggen dat de geldschepping, in handen van de commerciële baken met de Nederlandsche Bank als facade. De kamerleden waren collectief doof voor deze boodschap. Cognitieve Dissonantie. Ging er echt niet in. Te dom of te gebrainwashed, wellicht beiden.

Dus van onze drie speerpunten zijn er nu 2 aangekomen, geheel danzij de algemene movement waar de kleureneconomie een deeltje van is. Het derde punt, de definitie van de eenheid ofwel hoe beteugel je inflatie, dat wordt binnenkort wel even een dingetje.

Maassluis, 26 dec 2021.