Verkeer en Vervoer

Het zal u niet ontgaan zijn dat we leven in een wereld waarin de auto een belangrijke rol speelt. Als u zoals ik, geen auto rijdt, bent u er waarschijnlijk nog steeds afhankelijk van. Ik winkel zelf nog steeds bij de supermarkt en de groenteboer. Wat gebeurt er als hun vrachtwagens niet meer rijden? Wat gebeurt er als u de werkelijke waarde van benzine moet gaan betalen ?

Ik heb eens berekend hoeveel energie er in benzine zit, en dat heb ik vergeleken met hoeveel arbeid ik op een dag verricht. Het is tragisch, maar omdat een auto zo enorm zwaar is en zo hard rijdt, kan je in tien, twintig kilometer al meer energie verbruiken dan je op een dag terugverdient. Ofwel: je kan beter niet naar je werk gaan, dan verdien je meer. Ander vervoer is ook mogelijk. Nog voordeliger is het om te verhuizen of naar ander werk om te zien.

Ik ga niet speculeren over de toekomstige benzineprijzen, noch die in Euro’s, noch die in RGB, de rekeneenheid van kleureneconomie. Ik stel eenvoudig vast dat er in benzine, per kilo, gauw 30 keer meer energie zit dan in bloemkool. Of benzine dan 30 keer zo duur zal worden als bloemkool, wie zal het zeggen? Feit is, dat ik voor dat geld goedkoper kan gaan fietsen. Want 30 kilo bloemkolen, daar kan ik twee weken op trappen. En zo kom ik tot in Frankrijk. Die ene liter benzine brengt me nog niet eens in Antwerpen!