Inleiding

Het huidige geldsysteem is oneerlijk, onlogisch, tegennatuurlijk en instabiel. Samen met de gebruiker, de mens, is het verantwoordelijk voor de betreurenswaardige toestand van de planeet en haar bewoners. Eerdere pogingen om het geldsysteem een beetje aan te passen hebben de tekortkomingen niet weg kunnen nemen. De veranderingen hebben wel invloed maar ze hebben geen breder effect: het is maar een klein palletje in een grote mallemolen.

Een ingrijpende ecotax op energie is al jaren geleden voorgesteld. Het lijkt mooi, maar een flinke ecotax zal ervoor zorgen dat het toch al wankele kaartenhuis vrij snel omvalt. De economie is gewoon te onstabiel om een echte verandering door te voeren. Het aanpassen van de economie aan de eisen van duurzaamheid is dus onbegonnen werk.

Een compleet herontwerp van het geldsysteem en de bijbehorende machtspolitieke structuur is de enige denkbare oplossing uit de voortdurende gijzeling van de mensheid door zijn eigen portemonnee.

We weten nu al jaren dat we in moeten grijpen om onze toekomst veilig te stellen. Het lukt maar niet, om de eenvoudige reden dat we dan morgen al in de problemen zouden komen. De politici, door ons aangesteld om onze problemen op te lossen, wachten af met de handen in het haar. Met zijn allen machteloos, omdat het in een wereld van concurrentie niet mogelijk is om samen de problemen op te lossen. We strijden tegen elkaar. Alles en iedereen is daarvan de dupe. De voorbeelden staan dagelijks in de krant. Mensen denken vaak dat het concurrentie-model het best denkbare systeem is. In dit boek kan je lezen dat een heel ander systeem denkbaar is en hoe dat precies kan werken.

Niet alleen onze geest zit vol met achterhaalde regels, maar ook het juridisch systeem. Een enkele afspraak over pakweg het stoppen van genetische manipulatie strandt direct door de reeds getekende contracten met de World Trade Organisation. Het is niet toegestaan om op grond van de productiemethode producten te weren: alleen het product zelf zou geweerd kunnen worden.

Met een scala aan dit soort regels zijn we beland in een wereld waarin geld en producten vrij over de wereld kunnen worden bewogen. Zij zijn daarin vrijer dan wij, de mens. Wij mensen kunnen in principe niet vrij bewegen over de wereld, tenzij je een uitzondering bent – een toerist die geld komt brengen. Ook een nieuwe bewoner van een land is net zo welkom als de dikte van zijn portemonnee.

Ondertussen word de basis van de financiële wereld, de dollar, steeds zwakker. Amerika leent teveel. Analisten voorspellen een crash binnen enkele jaren. Anderen zeggen dat deze allang begonnen is. Het inzakken van de dollar-euro-yen economie is heel vervelend voor de direct getroffenen, maar biedt extra mogelijkheden voor de toekomst. Zolang we nog bezig zijn met braaf geld verdienen en televisie kijken, hebben we geen energie om op een andere manier te gaan leven. We zijn gewoon te lui en te vet, te verwend. Symbolisch gezegd: op voedselrijke grond komen alleen maar brandnetels voor.

Dit boek biedt een alternatief. Na publicatie hoop ik dat er genoeg mensen opstaan die zich aansluiten. Dat is vrij eenvoudig want u kunt dat in uw buurt zelf regelen. De essentie is dat u er niemand voor nodig heeft die zijn goedkeuring moet komen geven. Ook de schrijver van dit boek kunt u met boek en al aan de kant zetten. Geef op uw eigen manier invulling geven aan het leven. Enjoy!

De omwenteling kan en zal alleen beginnen met het verbouwen van voedsel. Dat kan zijn op het balkon van een flatje, dat kan zijn op een landgoed van een aantal hectare. Het enige dat nodig is, is het land en de mens die het bewerkt. Geniet van de dagelijkse kost van het eigen land. Als u vezels teelt zoals vlas, hennep of katoen kunt u eigen kleding maken. Wol en leer zijn er natuurlijk ook. Mensen zullen weer zelf werken op het land en de smaak der seizoenen proeven. Dieren worden weer gehouden zoals ze het best gehouden kunnen worden. Reizen kost weer tijd, tijd om te genieten. Wie weet nog wat haast is ? Hoe mooi is het leven zonder GSM ?

Deze omslag is eigenlijk alleen geschikt voor wie de elementen al in zijn eigen bewustzijn heeft geaccepteerd. Als u dat niet heeft, dan bent u nu waarschijnlijk al gestopt met lezen. Laat ik proberen me in u te verplaatsen.

Als u gelooft in het geblaat van media en politici, beleggen en groeien, dan is het moeilijk een andere denktrant aan de leren. Het is de wereld op zijn kop. Het is alsof je een gelovige zou vragen atheïst te worden: een onbegonnen zaak. Daarom lukt het de politici ook niet om de problemen op te lossen: ze kunnen niet denken buiten hun denkkader. Maar je kan problemen niet oplossen op hetzelfde bewustzijnsniveau dat ze heeft veroorzaakt. Dat zei Albert Einstein. Dagelijks zien we dat het klopt.

U staat dus voor een keuze. Wachten op de crash met het risico uw baan, uw huis en uw pensioen te verliezen. Dan kunt u altijd alsnog overstappen op Rainbow Trading. Of u kiest ervoor om vandaag op te staan en iedereen duidelijk te maken dat de omslag daar is.

Van Darwin’s evolutieleer is bekend dat geen van zijn tegenstanders ooit is overgelopen. Zijn werk had echter wel degelijk invloed. Nieuwe generaties zijn opgegroeid onder zijn invloed en kregen met de paplepel de moderne kijk op het leven mee. Anderen, uit conservatievere nesten, werd die invloed onthouden en zo kwam het dat er nog steeds enkele volhouders zijn dat Darwin geen gelijk had en de mens dankzij God is ontstaan. Destijds duurde het een jaar of honderd voor de nieuwe standpunten goed en wel waren overgenomen. Zal het ditmaal sneller gaan?

Maassluis, 25 juli 2006