Broeikaseffect

Het broeikaseffect is één van de vele “bijverschijnselen” van de economie zoals we die nu kennen. Er is ook niks aan te doen: het stoppen van de enorme uitstoot van broeikasgassen kan niet. Maatregelen als het invoeren van een forse eco-tax is juridisch en politiek vrijwel onmogelijk. Komt eigenlijk doordat we zo druk bezig zijn met concurreren, dat niemand er wat aan kan doen dat we allemaal samen de aarde verprutsen.

Op zich zou de verbranding van olie en benzine niet zo heel erg zijn, wanneer de CO2 zou worden gerecycled. Brandstof uit zonnebloemen, koolzaad, maïs, het maakt niet uit. Een lekkere patatlucht in de stad. Wanneer u voldoende ruimte heeft om uw brandstof te verbouwen en dat elk jaar blijft doen is er niets aan de hand.

Wel is er een probleem met de huidige schaal van oliegebruik. Ik zeg niet dat oliegebruik goed is, of slecht. Ik zeg ook niet dat bio-energie (olie uit planten) goed of slecht is. Het gaat om de balans. De balans is zoek. Het verbruik is gigantisch en we gebruiken maar erg weinig nieuwe aanplant. Dan krijg je ergens een probleem. Het probleem heeft altijd te maken met de cyclus. In dit geval blijven de uitlaatgassen hangen in de atmosfeer. De uitlaatgassen bestaan uit voornamelijk waterdamp en koolzuurgas (CO2). Die waterdamp hoor ik nooit iemand over maar de CO2 is nu echt een probleem dat leidt tot klimaatverandering. Volgens klimatologen, wetenschappers inderdaad.

Wat er gebeurt op wereldschaal met het klimaat, zie je met kleureneconomie terug in de boekhouding. Als land zal je zien dat je veel olie moet importeren. Daarvoor betaal je Rood en Groen. En er staat niks tegenover. Na gebruik is het Rood verbrand.