Belasting

Belasting is de drijfveer van iedere machthebber. Punt is, de machthebbers zijn tegelijk met het kapitalisme vervangen door een gemeenschap. De gemeenschap deelt onderling, zonder bestaan van een centrale overheid “die erover gaat”. In die zin is er geen noodzaak tot belasting, immers, er is niemand om deze te innen.

Stel nu dat je toch belasting zou innen om collectieve voorzieningen te betalen, hoe zou deze er dan uitzien in geval van Kleureneconomie ? Wanneer een van de kleuren Groen of Blauw belast wordt, verbreekt de belastingdienst (?) zelf de cyclus en dat leidt onvermijdelijk tot meer blauw. Blijft over de optie Rood. Hoe ziet een belasting van Rood eruit?

Arbeid zou belast kunnen worden. Hoe meer je werkt, hoe meer je verdient. Als “straf” mag je betalen.

Logischer is om Ruimte te belasten. Hoe meer ruimte je in beslag neemt, hoe meer zon je had kunnen vangen. Hoe hoger je opbrengsten hadden kunnen zijn. Daar betaal je voor. Als je een bonsaikwekerij hebt, klein maar arbeidsintensief, betaal je minder belasting dan de houder van een grasveld met koeien. De eigenaren van productief land delen sowieso al in de opbrengst (wat moet je anders met tonnen maiskolven). Ik weet niet wat er nog aan te belasten valt ?

In het tijdperk van de overgang kan het zijn dat De Staat der Nederlanden of haar Belastingdienst aan onze deur komt zeuren met een blauwe brief. Of wij van de kleureneconomie even belasting willen betalen over de omzet, onze inkomsten. Of we even Euro’s willen betalen voor de verdiende RGB’s.

Net als de LETS-systemen in Nederland zou er een maximum-omzet voorgesteld kunnen worden. Van Utrecht weet ik dat je destijds, als je meer dan 3000 sterren omzette, te maken kreeg met de Belastingdienst. Ik kwam nooit verder dan 75 sterren of zo. De belastingdienst heeft de regel nog op haar website staan.

Essentieel in dit verhaal is dat de Ster gekoppeld is/was aan de Gulden. Zo werden de prijzen afgesproken: 1 ster = 1 gulden. Met kleureneconomie ligt dat niet zo simpel. Er is immers geen directe koppeling tussen RGB’s en euro’s. Het gevolg is dat je niet zomaar kan zeggen: vanaf 3000 Rood ga je belasting aan ons betalen, want, alle verhoudingen liggen anders.

Nog erger wordt het wanneer je bedenkt dat kleureneconomie als gesloten systeem veel last heeft van de Staat. Zo is de Staat er debet aan dat er grote hoeveelheden giftige lucht over onze akkers waaien. Allemaal Blauw. Het water, ook uit eigen bron, is vaak vervuild. Allemaal Blauw. En gaan we dat dan ook maar even afrekenen? Gaan we al onze ziektekosten afrekenen die ontstaan zijn doordat de Staat een snelweg langs ons huis heeft gebouwd en zo de kinderen allemaal astma hebben gekregen? En de volwassenen allemaal een chronische voorhoofdsholte-ontsteking?

Nee, zegt de belastingdienst, want dat gereken van jullie in die rare Blauw-eenheden daar doen wij niet aan mee. Insgelijks, klinkt het dan, dat gereken van jullie in die rare Euro-munten daar doen wij niet aan mee. Goedemiddag!