Statistiek

Een belangrijk instrument voor bestuur is de statistiek. Eigenlijk is het een techniek van cijfers. Dit is de plek waar je lekker kunt manipuleren. Hoeveel werklozen zijn er? Dat ligt eraan hoe je ze telt. Veel werklozen zijn in de bijstand gestopt en “tellen niet mee”. Hoeveel arbeidsongeschikten zijn er? Dat ligt eraan hoe je ze telt. Veel arbeidsongeschikten zijn in de bijstand gestopt en dan tellen ze niet (of deels) mee. Hoeveel bijstandsgerechtigden zijn er? Oh, maar dat is zo ineens op te vragen!

Hetzelfde gaat het met “de economie”. U weet wel, onze economische groei. Bush jr. kreeg te maken met een inzakkende economie. Ruim 70 miljard dollar pompte hij in de Irak-oorlog. Mooi opstekertje. Ineens weer een aantrekkende economie. Nou.

Luister je naar Business Radio, hoor je alle getallen in %. Het procent. Alle maten in de natuur hebben een eenheid, zoals inhoud en de liter bij elkaar horen. Een procent niet. De maat van een procent is weggedeeld op zichzelf. Een procent is per definitie inhoudsloos. Een goede reden ze niet te gebruiken. Een inhoudsloze maat staat garant voor een inhoudsloze, ja inhoud!