Faillissement

De grote angst in de kapitalistische wereld is het faillissement. Door teveel schulden en te weinig uitzicht op een betere toekomst worden al je bezittingen voor nop aan de bank gegeven. Hoofdoorzaak: rente. Sub-oorzaak: een systeem waarin competitie en concurrentie voorop staan. Derde oorzaak: pech onderweg. Het kan in principe iedereen gebeuren. Alleen sommigen komen er wat makkelijker bovenop dan anderen. Niet zelden raak je alles kwijt: je huis, je baan en vaak ook je vrouw. Om dat faillissement te voorkomen, moet je wel flink verdienen en een leuk spaarcentje opbouwen.

Hele landen zijn failliet gegaan. Alles kwijt. Alles gaat voor een prikkie naar buitenlandse geldschieters. Dankzij rente en inhalige dictators. En dankzij de medewerking van Westerse banken, die ‘ons’ geld hebben uitgeleend. En nu maar klagen dat de arme landen zoveel schulden hebben opgebouwd.

Onder kleureneconomie is een faillissement niet mogelijk. Mensen werken samen, helpen elkaar. Leningen zijn tijdelijk en worden op dag 0 afgeschreven. Als je onder zwart-wit failliet bent gegaan, zou je in principe terecht moeten kunnen bij een kleureneconomie groep voor het dagelijks bestaan. De leegloop begint bij het putje, nietwaar?