Arbeid

Arbeid, werk, loon, salaris. U bedoelt natuurlijk het werk dat u doet, maar de woorden wijzen ook op de beloning. Momenteel is het uurloon populair, daarnaast is het stukloon bekend. Het basisinkomen komt weinig voor.

Met kleureneconomie voorzie ik dat de rollen zich zullen omkeren: Het basisinkomen, gegarandeerd door de gemeenschap (uw dorpje) staat op 1, gevolgd door het stukloon (opbrengst per kratje). Het uurloon is een minder populair vanwege de stelling Tijd is Kunst, ofwel Op Tijd Is De Kunst. Hoe lang u over het werk hebt moeten doen ligt meer aan de timing dan aan de hoeveelheid werk. Dit geldt met name voor de creatieve beroepen. Maar ook het bewerken van een stuk land hangt af van de timing. Ook beroepen die gebaseerd zijn op herhaling, zijn geschikt voor stukloon of het basisinkomen.

Omdat grote cyclussen duurder zijn dan kleine cyclussen verwacht ik dat de trend naar grootschaliger werken zal worden omgebogen in een trend naar kleinschalig werken. Dat betekent dat er voor saai, monotoon werk überhaupt minder plaats is. Confectiekleding wordt weer maatwerk en dat is leuk voor de creativiteit. Werk is ook dichterbij huis want brandstof kost een vermogen. Dat is leuk, dan ziet u de kinderen weer eens, en uw dieren.