Pensioen

Uw pensioen, als u ervoor in aanmerking komt, is veilig belegd door de grote pensioenfondsen. Eens kijken, waar hebben ze het in gestopt. Staatsobligaties. Onroerend goed, ofwel kantoorpanden en woningen. Ik kan niet speculeren op de toekomst. Ik doe geen uitspraken over hoe het met deze beleggingen zal gaan.

Ik weet wel hoeveel pensioen ikzelf opgebouwd heb. In 2036 krijg ik een royale 900 euro per jaar. Als er een pensioen-adviseur langskomt vraag ik altijd hoeveel zakken aardappels je daarvan kan kopen in 2036. De adviseur zegt dan: dat weet niemand, want niemand kan voorspellen hoeveel geld waard is in 2036.

Met deze ene vraag aan de verkoper zet ik hem gelijk op zijn plek. Het maakt me geen bal uit hoeveel geld dat het waard zal zijn, dat pensioen. Ik wil wonen, elke dag eten en een fatsoenlijke dokter. Hoeveel dat gaat kosten, in 2036?

Dat is nu het voordeel van kleureneconomie. De prijzen liggen vast. In zoverre: als u de aardappels van verder weg laat komen, dan zijn ze duurder. Maar dat zijn prijsverschillen die ergens op slaan. Geen speculatie. Geen hyperinflatie.

Als u de oude dag, zoals ik, wilt doorbrengen in een wereld van kleureneconomie, dan is het zaak dat we op tijd beginnen. Een ander zal het niet voor ons gaan regelen. Dat noemen ze tegenwoordig “eigen verantwoordelijkheid nemen”. Heel modern. Mijn pensioen : een schommelstoel, een Franse boerderij, allerlei dieren en een huis vol familie.