Export en Import

De internationale handel is een belangrijke winstmaker in de moderne zwart-wit economie. De handel is echter doorgeschoten: soep die je beter zelf kan maken komt ingeblikt uit 30 landen. In eigen land maken we geen kleren meer: er is alleen goedkope import uit Azië. Anders gezegd: de balans tussen import-export en eigen productie voor eigen gebruik is zoek.

Ook met kleureneconomie is internationale handel gewoon mogelijk. Handel zoveel je wilt. Belangrijk is dat je onderling met de andere kant afspraken maakt over in welke RGB’s je betaalt en waar die dan geldig is. Voor het systeem is het immers van belang dat al het geld in de “eigen” cyclus blijft. Als al het geld naar één kant stroomt, zit de andere kant zonder. Dat verhaal kennen we al uit de zwart-wit economie. Kleureneconomie heeft een ingebouwde veiligheidsklep om deze kapitaalvlucht te voorkomen.

Dezelfde veiligheidsklep zorgt er ook voor dat je niet onbeperkt eenzijdig kunt importeren en exporteren. Landen kunnen niet meer leeggezogen worden, zoals nu het geval is.Ook voor de goederen moet de cyclus zich sluiten, tenminste, als je niet op een blauwberg wilt wonen of in een smurf wilt veranderen.