Opbouw van dit boek
Eerst neem ik u mee op reis in mijn verleden. Niet omdat de schrijver zo belangrijk is. We doorlopen samen de stappen die ons bij de nieuwe wereld brengen. Ik laat u eenvoudige ontdekkingen zien, dingen die u ieder ook best heeft ontdekt. Het enige nieuwe is het verband tussen dingen die afzonderlijk allang bekend zijn. Het eerste deel is gerecycled.
Een belangrijke rol is weggelegd voor de Visie van Enschede, een document uit begin jaren ’90, geschreven door een groep jongeren voor de duurzame toekomst van de stad in 2050. Eigenlijk geeft deze visie precies aan waar het naartoe zou kunnen gaan: de duurzame stad in een duurzame wereld. Kleureneconomie is slechts een manier om dat doel te bereiken.
Het tweede deel omvat de kern van kleureneconomie. Het gaat om zowel de speciale geldeenheid als het aangepaste spel. Het economisch model van de bedrijfskolom vervangen we door een alternatief uit de biologie: de cyclus. De strijd-mentaliteit uit de concurrentie-economie vervangen we door het principe van samenwerking. Ook komt er een duidelijke definitie van onze geldeenheid. Net als de afstand, tijd en gewicht hoort ook waarde netjes vastgelegd te zijn. Dat staat dus allemaal in deel 2.
In het derde deel gaan we kijken naar de buren van kleureneconomie. Welke alternatieven zijn er eigenlijk al? In hoeverre komen deze overeen? Dit deel is helaas maar kort – het zou eigenlijk weer geactualiseerd moeten worden voor 2008.
Ook zijn er andere praktische onderwerpen waar veel vragen over kwamen. Hoe het zit met dingen die we nu kennen in de economie ? Wat gebeurt er met de belastingen, met werklozen? Hoe zijn de mogelijkheden voor internationale handel? Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen? In het vierde deel komen worden dit soort onderwerpen van A tot Z nader toegelicht.
Waar het om gaat bij kleureneconomie ? Dat zit ‘m bij u, de lezer. Dit boek is er niet alleen om gezellig door te bladeren op een regenachtige zondag. Het is er als steuntje bij het afleren van een collectieve hersenstoornis: het streven naar voortdurende economische groei in een wereld van concurrentie, strijd en angst. Laten we ons opmaken voor een wereld van samenwerking, liefde en plezier.
Enjoy!