Bewustzijn

Het is lastig om een beschrijving te geven van het begrip “bewustzijn” waarin alle lezers zich kunnen vinden. De een denkt dat de mens een mechanisch-chemisch-biologisch wezen is. De enige onderlinge verbinding is via de zintuigen. De ander – een groeiend deel van de bevolking- houdt het op lopende energiewezens, die via onzichtbare “velden” onderling verbonden zijn. Dit veld heeft namen als “morfogenetisch veld”, “collectief bewustzijn”, of simpelweg “het veld”. Het zou verklaren waarom iemand net belt als u aan diegene denkt, of, waarom iemand omkijkt als u hem even ongezien aanstaart. Ongeacht uw interpretatie, laat ik het maar even houden bij het persoonlijk bewustzijn.

Het persoonlijk bewustzijn van de mens is uw kijk op de wereld. Het is direct van invloed op uw gedrag. Als u er bewust van bent, dat te hard rijden gevaarlijk is, dan rijdt u waarschijnlijk meestal wat langzamer. Of, als u weet dat er snelheidscontrole is, rijdt u ook wat langzamer. Andersom werkt het ook: als u autorijder bent ziet de wereld er anders uit dan voor een fietser. De autorijder is wellicht niet van bewust dat het veel leuker is om met de fiets te gaan. Via het bewustzijn wordt gedrag zo in stand gehouden. U weet immers niet wat u mist.

Behalve bewustzijn en gedrag is er nog een derde factor in het spel: het systeem. Een systeem is een verzameling afspraken, regels en procedures, plus een hoeveelheid informatie en goederen die erin rondgaan.

Een goed voorbeeld is dat van de flipperkast, met lampjes, knoppen en tellers. De bal gaat rond in de kast, van flipper naar teller. En de teller op het dashboard houdt de stand bij. Dat is het systeem. Het gedrag is de bal die rond gaat in de kast. En het bewustzijn: dat is de speler zelf! Het plezier, de opwinding en de teleurstelling als de bal door het gat verdwijnt.

Systeem, bewustzijn en gedrag horen bij elkaar en beïnvloeden elkaar. Ze geven alledrie maar een gedeelte van de hele werkelijkheid weer. Hoe beter ze bij elkaar passen, ik bedoel, hoe beter ze op elkaar lijken, hoe prettiger het is om te spelen. Coherentie noemen we dat.

Dit boek heeft het over een systeem, kleureneconomie. Dit is het pure schuiven met getallen en de kleuren. Als we het uitbreiden met een mentaliteit, met samenwerking, openheid, transparantie en al die dingen, dan hebben we het over typische dingen die thuishoren bij het bewustzijn. Wat er omgaat in de speler. Uiteindelijk hopen we dat ook het gedrag erbij komt. Dan werkt het pas echt!