Dierhouderij

Op dit moment hebben wij Nederlanders miljoenen dieren. 150 miljoen kippen, 20 miljoen koeien. Noem maar op. Aangezien nauwelijks iemand nog veehouder is, leven de dieren in grote veestapels.

De ontzaglijke hoeveelheden diervoeding halen we voor een groot gedeelte uit het buitenland. Het mestoverschot is niet helemaal opgelost, maar de scherpe kantjes zijn er wel vanaf gehaald. Het melkquotum en diverse plagen zoals mond- en klauwzeer, BSE, varkenspest en de kippengriep hebben de sector geteisterd. Meer dan 50% van de Nederlanders is tenminste deeltijd-vegetarier geworden.

Met kleureneconomie is het erg interessant om kleinschalig een aantal dieren te houden. In combinatie met wat eigen landbouw zie ik een diervriendelijke toekomst. Het eten van vlees kost tot 7x zoveel rood als het eten van plantaardig voedsel. Ook melk, eieren en kaas zijn relatief duurder. Op kleinschalige basis is het geen enkel probleem de mest te recyclen, zodat de cyclus gesloten kan blijven en er geen groen op de blauwberg komt.